-


Det finns inte mycket att göra här i staden jag bor i. Vinden blåser för hårt och vi ramlar i snöhögar, skrattar med snö i munnen, puttar varandra ner. En knuff, alla ska ner. Det finns inga undantag, botten av ån. Vaknar aldrig längre när man ska och är klarvaken när man borde sova. Vandrar på gatorna, sitter i det djupa fönstret. Ingen flyktväg är för farlig, inga tankar för stora

-



En sen natt då vi spelade instrument och dansade runt i oscars källare. För övrigt är jag numera vaken tills halv fem varje natt och sover bort dagen och därmed den enda timmen på dygnet då solen lyser, tänker för mycket, känner för mycket fjärilsvingar inom mig och får alldeles för fina kryptiska sms från ett land hundrafemtio mil här ifrån.

I kväll ska jag promenera runt på stadens små parallelgator och lyssna på instrumental musik då jag går över broarna. Med trafiken under mig, det förgångna bakom mig, rymden över mig och oss framför mig.

-

 


 

 

Del 1.

 

Precis innan tunnelbanedörrarna öppnas känner jag hur hennes lilla kropp hårt kramar om min. Hon viskar nära mitt öra: Tack för allt. Sedan försvinner hennes kropp ut bland alla människor på perrongen och dörrarna stängs.

 

Hon var på flykt. Från vapen och misär, bomber och hagelgevär.  Från sin mamma och min pappa, från sin egen familj och sitt hem. Egentligen kanske från hela världen.

 

Jag önskar jag hade sagt åt dem hur fruktansvärt dåliga de är rakt igenom och sedan tagit tag i hennes lilla hand och sprungit där i från. Långt där i från. Istället går jag tyst mot mitt eget tåg och försvinner ut ur hennes vardag, blir en hjälte från förr

 

Hon ser igenom er och är ett ensamt litet barn i den här världen. Hon har redan förstått att det är mörkt både dag och natt året om.


Hennes ögon är så sorgsna och allvarliga ibland att jag vill dö.

 

Del 2.

 

Allt är i dimma då jag glider av tåget. Människorna anonymare, ljuden avlägsnare. Med tom blick lyssnar jag till musiken, min mun formar långsamt orden i små viskningar:


Säg att du förstår mig, nej vad menar du, jag vill att du förstår mig, tja vad menar du, du gör det mycket svårare än det egentligen är Vad är min tystnad värd?

 

Till vilket pris ska man vara tyst i de mest prekära situationerna? Vad är min tystnad värd? Jag kollapsar på gräset, allt är fall

under vattnet / rymd

one.




two.


//

//

three.


++




four.

Om milslånga vägar, snötäckta berg och någonstans 195 mil här ifrån ett dunkande hjärta.




Är inte död. Lovar. Han befinner sig nu 195 mil här ifrån och kommer göra det tills mitten av april. Det finns inga alternativ, och vägarna dit är igenbommade av tjock snö, kartorna feladresserade och på ett annat språk. Jag tappar bort mig på vägen dit och tillbaka och snöflingorna blir fler och fler. Stannar kvar i sängen lite för länge och drömmer mig bort i litteratur, besöker dig oftare i drömmarna, får käftsmällar av kylan när jag väl går ut. Kvällar som dessa saknar jag mest hans glitter i ögonen och allt det lugn, skratt, tröst det innebär. Bilderna på oss är från kvällen innan han åkte, ett stycke tid. Han ser på mig, jag ser på honom, vi är.